Életrajz Kiadványok Fotók Videók Hangjátékok Írások Képregények Poetix Szanticska Reklám Kapcsolat

Álmok

Mindannyian szoktunk álmodni. Van aki ezeknek jelentõséget tulajdonít, van akit hidegen hagynak. Sigmund Freud 1900-ban jelentette meg Álomfejtés címû mûvét, amelyben egyebek között a pszichoanalízis eszmerendszerét fejti ki. Az ideggyógyász saját álmaiból arra következtetett, hogy az álomnak valóban van értelme. Szerinte egy teljes érvényû pszichikai jelenségrõl van szó, konkrétan az álcázott vágy beteljesülésérõl. Errõl a témáról beszélgettünk Rokkerékkel.
Szerinted Zsolti az álmok tényleg az álcázott vágyak beteljesülései?
Há kicsit fapadosabban is fogalmazhatnál. Gondolhatnál azokra is akiknek csak nyóc általánosuk van, pölö rám. De persze nagyjából vágom, hogy mit kérdesz és szerintem csak részben lehet igaz, amit mondasz. Mer aztat senki se gondolhatja komolyan, vagy csak ipari mennyiségû tömény után, hogy arra vágyok, hogy a Megasztáros Tóth Verácska az arcom ülve énekelje el a Madonnától a “Lájk Á Vördzsint”, márpedig ma este pont eztet álmodtam. Ennek az oka vagy az, hogy sokat formáltak az ízlésemen a Tecussal töltött súlyos évek, vagy nem kellett volna leborítanom durmolás elõtt azt az üveg Éva vermutot, a levél kalmopirinre, amit a nagymuter adott, hogy kiizzadjam a náthám. Én speckó az utóbbira voksolok.
Na és a néninek, vannak rémálmai?
Jaj, van egy visszatérõ borzalom, ami gyötör, mint a bélcsavarodás. Konrétan az, hogy huligánok leütik a tisztelendõ atyánkat én meg próbálom magához téríteni. Közbe látom, hogy a Halináné egy talicskával tol valamit. Kiderül, hogy fillérekér vesztegeti a hentes az extra farhátat. Én meg ott hagyva csapott papot, rohannék, de a macskakõ dagonyává változik és visszahúz, és hiába húzom ki a lábomat a mûnyúlszõrös mamuszomból, mezítláb se tudok odaérni idõbe, pedig olyan gyorsan csoszogok, hogy füstölni kezd a talpamon az elszarusodott bõr. Pont az orrom elõtt szalad le a roló. Az álom végén meg a Hudálekné nevetõ arca jelenik meg elõttem, ami ugyan kicsit kilóg a sztoriból, de számomra semmi jót nem jelenthet. Ilyenkor olyan kalapáló szívvel ébredek éjnek-évadján, hogy az alattunk lakó is fölkopog, hogy ne hajnalba barkácsoljunk. Én meg kombinéba viharzok a henteshez, hátha nem csak álom vót.
És mi az Zsolti, amirõl te szívesen álmodsz?

Hát nem vagyok egy Marko Póló, de egy hosszú-hosszú útról szívesen álmodozok, amin nem én vennék részt, hanem a nagymuterék, meg mongyuk a Halináné a földszintrõl, a Hudálekné, a kis büdös Fifi, a körzeti megbízottunk, meg mehetne a Kozsó is. De ehhez tényleg akkora csodára lenne szükség, amihez a két Dávid…vagy mi, Dévid, a Kopperfild meg a Merlini is kevés volna. Vagy az kéne, hogy az Eurotours utaztassa õket, mer akkor a visszaút már csak gyalog realizálódhatna, az meg mongyuk az Atlanti óceánon át nem ziher, hogy menne nekik. Amúgy azér szeretek még álmodni, mer olyankor mindent bepótolok ami ébren nem jön össze. Olyankor a lángossütõ lánya se szól a bátyjának, hogy invitáljon anyámba, vagy csavarja arra a karomat, amerre egyébként gyárilag nem hajlik, hanem dob egy széles nedves terpeszt. Na ezekrõl szívesen álmodok. Úgyhogy rám igaz a mondás: Szegény embert az ágy is húzza.

Életrajz | Kiadványok | Fotók | Videók | Hangjátékok | Írások | Képregény | Poetix | Szanticska | reklám | Kapcsolat